Het Schouten + Van der Giezen - ABC


Bij de verkoop of aankoop van je woning komt best veel kijken. Het is lang niet altijd een ABC-tje. Wij verkopen bijna elke dag een huis en weten waar je dus op moet letten. Wij weten de weg, maar we zijn zeker geen betweters. Wij doen het graag een beetje anders, precies zoals jij het je voorgesteld had. Leer ons vast kennen van A tot Z:


Aankoopmakelaar

Heb je hulp nodig hebben bij het kopen van een woning? Dan is daar de aankoopmakelaar! Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over aanbod, vraagprijs, risico’s en aandachtspunten. Welke vorm en intensiteit van aankoopbegeleiding je wilt bepaal je zelf. Wil je het liefst zo veel mogelijk zelf doen, maar toch de zekerheid van een ervaren deskundige achter de hand? Dat kan, dan neem je alleen onze aankoopmakelaar in de arm voor het telefonisch stellen van vragen en hulp bij de onderhandeling en ondertekening van de akte. Je kunt de begeleiding tijdens het aankopen van je woning ook uitbreiden naar begeleiding tijdens de bezichtigingen of zelfs het opstellen van een zoekprofiel. We hebben dit in overzichtelijke aankooppakketten vastgelegd. Wat je ook kiest. Je kiest sowieso een deskundige rechterhand met aankooptips en advies tot zelfs na de aktepassering.


Bouwtechnische keuring

Ook wel een bouwtechnische keuring of een bouwtechnisch onderzoek genoemd.
En zo’n keuring kan behoorlijk slim bij aan of verkoop van je woning.
De keuring wordt uitgevoerd door een ervaren bouwkundige, die je toekomstige woning inspecteert op heel wat bouwtechnische punten, zoals de staat van o.a. de fundering, kruipruimte, kozijnen, cv-installatie, leidingwerk. Op basis van deze inspectie wordt een keuringsrapport opgesteld dat inzicht geeft in de zichtbare en onzichtbare gebreken. De uitkomst van het rapport helpt bij het doen van een bod of om sterker te staan in het biedingsproces.


Courtage

Een ingewikkeld woord voor de vergoeding die je als consument betaalt aan je makelaar voor de diensten die hij levert. Bijvoorbeeld onze makelaar Chris Schouten verkoopt jouw woning voor voor 150.000 euro. Dan rekenen we 1,95% van de behaalde verkoopsom, 2.925 euro.
Je wordt dan vanaf je allereerste vraag tot en met het afsluiten van het contract van verkoop en bezoek bij de notaris geholpen door je makelaar. Vaak een intensieve periode van samenwerking met veel contact met je makelaar. Dit alles om zo snel en goed mogelijk je woning te verkopen.
Bij de courtage komt een vast bedrag bij voor de bijkomende verkoopkosten: éénmalig
€ 450,- Dit bedrag is inclusief de inzet van de fotograaf, stylist en op Funda een video, 360 graden foto en een plattegrond.Alle tarieven zijn inclusief 21% BTW.


Dubbeltariefmeter

De electriciteitsmeter met 2 telwerken, in de meterkast heet een dubbeltariefmeter. Het wordt ook wel een dag/nachtmeter, Piek/Dalmeter of een T1/T2meter genoemd. Je electriciteitsaanbieder kan je daardoor 2 tarieven aanbieden. Een hoger tarief voor overdag dan ’s avonds en ’s nachts. De meningen zijn er over verdeeld of je er elektriciteit mee bespaart. Heb je een dag/nachtmeter hangen, dan kun je eventueel ook overstappen op een enkel tarief. Andersom lukt niet, dan zou je eerst een dubbeltariefmeter moeten aanschaffen.


Energielabel

Een energielabel maakt snel inzichtelijk hoe het gesteld is met een woning. Heeft een huis enkelglas, weinig isolatie, aanbouwtjes met halfsteensmuren of een hele oude elektriciteitsmeter dan neigt zo’n woning sneller naar label G (rood, zeer onzuinig). Huizen met klasse A (groen, zeer zuinig) zijn zeer energiezuinig met goede isolatie, dubbel glas, energiezuinigeverwarming en zonnepanelen. Maar staar je er vooral niet blind op. Ben je de gelukkige eigenaar van een woning die niet zo energievriendelijk is? Dan zijn er genoeg maatregelen om het energieverbruik gunstig te beïnvloeden


Funda

Funda is het platform waar alle potentiële kopers zoeken naar hun toekomstige woning. Foto’s, film, 360 graden foto’s, plattegronden, omschrijving en kenmerken vertellen heel veel over de woning. En alle NVM-makelaars presenteren zich er zelf ook. Met een snelle rekentool op deze site krijg je al inzicht op hoeveel financiering je kunt rekenen en wat dan je maandlasten zijn.. Nu is Funda boven alles een woningen marktplaats, dus wil je exact weten wat je kunt lenen, ga dan altijd naar je financieel adviseur.


Groningen

Wil je een woning in Groningen kopen of aankopen? Dan ben je bij ons aan het perfecte adres. Al onze makelaars kennen de stad op hun duimpje. Makelaar Chris Schouten blijft zelfs het liefst zo dicht mogelijk in en bij de diepenring. Voor Makelaar Stefan van der Giezen zijn de dorpen rondom de stad Groningen ook bekend terrein. Makelaar Sam Farès is zelfs ervaren in heel Groningen en de kop van Drenthe.
En Makelaar Gerrit Datema is vooral actief in de stad namens beleggers en pensioenfondsen.


Hypotheek

Met een grote zak geld of met een hypothecaire lening kun je een huis kopen. Het huis vormt het onderpand en de manier waarop je de lening op je woning aflost bepaalt de hypotheekvorm.
Er zijn allerlei soorten hypotheekvormen. Denk bijvoorbeeld aan de aflossingsvrije hypotheek, beleggingshypotheek, lineaire hypotheek, spaarhypotheek, een hypotheek waarmee je sparen en beleggen combineert, wat ook wel een hybridehypotheek genoemd wordt, etc.

De meeste kopers combineren een aantal hypotheekvormen, zodat je een ideale mix krijgt die bij jou en je financieel situatie past. Ook heb je bij de ene hypotheekvorm wel hypotheekrenteaftrek en bij de andere vorm niet.

Er verandert op dit moment en de komende jaren best veel op hypotheekgebied. Ook wordt er wat gesleuteld aan dehypotheekrenteaftrek.

Omdat wij een goed hypotheekadvies heel belangrijk voor onze klanten vinden bieden wij al onze klanten een gratis en vrijblijvend gesprek aan met onze partner De Hypotheker. De hypotheekadviseurs van De Hypotheker weten precies welke hypotheek het beste bij jou, je huidigesituatie en je huis past.

Naast aankoop en verkoop, verhuren wij trouwens ook woningen. Als huurder betaal je elke maand een bedrag aan de huiseigenaar of de woningcorporatie van wie je de woning huurt.
Je kunt wel bij ons terecht voor huren en verhuren. We hebben regelmatig mooie huurwoningen te huur.


IJzersterk

We zijn niet voor niets 1 van de grootste makelaars in Groningen. Al jaren ligt onze absolute focus op de stad Groningen. En dat reikt van hartje stad tot de eerste ring van dorpen daarom heen. En dat is een ijzersterke keuze. Omdat je vaak woont in de stad met die starterswoning, de eerste jaren samenwonen, het eerste kind.. allemaal zeer geschikt voor de stad Groningen. Totdat je struikelt over wandelwagens in de gang van je prachtige schipperswoning in de Oosterpoortbuurt of je ontdekt dat de kinderen niet zo makkelijk op straat kunnen spelen aan de Pottebakkersrijge. Dan wordt zo’n buitenwijk of dorp ineens best aantrekkelijk. Snappen we.
En als de kinderen eenmaal groot zijn of je leven loopt wat anders? Mega aantrekkelijk, die stad waar het leeft en beweegt tot in de late uurtjes. Logisch, we denken direct mee. En als het voor jou allemaal juist heel anders is? Begrijpen we ook.
Vanaf het allereerste contact zijn we die betrokken makelaar, achterhalen wat jouw woonwensen zijn en helpen jou kiezen, verkopen, kopen, durven, onderhandelen en wonen. IJzersterk dus. Ook voor jou.


Inrichtingsadvies

Verkoop je jouw huis? Dan werkt het uiteraard goed mee als het schilderwerk, de isolatie en het dak van goede kwaliteit zijn. De meeste kopers hebben nu eenmaal vooral interesse in huizen waarbij ze niet eerst een complete verbouwing moeten inplannen. Maar wat veel verkopers vergeten, is dat de inrichting ook van belangrijke invloed is op de aantrekkelijkheid van je woning. Een te vol gebouwd of rommelige woning verkoopt niet lekker. Verkopen we jouw huis, dan krijg je altijd interieuradvies van van onze woningstyliste. Het verplaatsen van een bank, het witten van een muur, het weghalen van wat familiefoto’s en toevoegen van een kussen of openhaardmand kan wonderen doen voor de verkoopsfeer. Een kijker moet rondlopen en zichzelf in de woning zien wonen en dat is nu eenmaal lastiger voor te stellen als jouw lieve familie vanuit lijstjes meekijkt vanaf het dressoir.


Ja zeker

De hypotheker. We werken er intensief mee samen. Omdat al onze klanten ook te maken krijgen met hun hypotheekaanvragen en we onze klanten het beste hypotheekadvies gunnen. Overigens is het natuurlijk absoluut niet verplicht om met ons allebei zaken te doen. Ons maakt het niet uit voor welke hypotheekadviseur je kiest, het gaat erom dat jij je geholpen voelt. Wij bieden al onze klanten wel een adviesgesprek bij de Hypotheker aan. Gewoon, omdat die goed is. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend. Maar wie weet, roep jij ook na het 1e gesprek wel uit: ‘Ja zeker, de Hypotheker!’


Koopakte

En dan ineens ben je van een kijker een koper geworden. Omdat je verliefd werd op een huis, jezelf er zag wonen en ook de verkoper het eens was met de voorgestelde koopsom.
Het meest officiele moment is de aktepassering bij de notaris, vaak direct na de laatste inspectie van de woning. In de koopakte, ook wel koopovereenkomst genoemd, worden alle afspraken tussen koper en verkoper vastgelegd. Daar worden ook de kosten koper afgehandeld. De koopakte wordt door de notaris ingeschreven bij Kadaster. Een kopie van de koopakte wordt nogal eens opgevraagd als mensen interesse hebben in een woning.


Lewenborg

We werken niet alleen al jaren in de stad, we leven er ook al jaren. Daardoor kennen we alle wijken in de stad Groningen door en door. Zoals bijvoorbeeld de wijk Lewenborg, in het oosten van de stad. Gebouwd in de jaren zeventig. De straatnamen, scholen en instellingen hebben allemaal een scheepsterm in hun naam, makkelijk te herkennen dus.
Alleen de straten in de ecologische buurt Drielanden van Lewenborg hebben andersoortige straatnamen dan een scheepsterm.
De wijk is in de loop der jaren regelmatig veranderd en vernieuwd. Er zijn nieuwe wegen aangelegd en nieuwe woonflats zijn gebouwd. Zo staan er nu behoorlijk nieuwe huizen waar ooit de toplichtflat stond. Net als de wijk Beijem, grenst Lewenborg aan Kardinge, een groots natuur en recreatiegebied, dat wordt onderhouden door Natuurmonumenten.


Makelaar

Bij ons kan een makelaar niet zonder Misja. Misja Nienhuis is onze office manager met een gave voor orde en structuur waar onze makelaars en klanten gelukkig van worden. Al het papierwerk, de afspraken voor open huis, inspectie, aktepassering en de facturering komen uit de handen van Misja.
Misja is zeer ervaren in het makelaarsvak en begeleidt daardoor ook studenten onroerend goed en makelaardij die stage bij ons lopen en het vak komen leren.


NVM-makelaar

Schouten + Van der Giezen makelaars is aangesloten bij de NVM. Als consument weet je dat een makelaar die is aangesloten bij de NVM, zeer goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen in de woningmarkt en dat zijn kennis up to date is. Ook houdt een bij de NVM aangesloten makelaar zich aan gedragsregels waar je als consument echt wat aan hebt.

De NVM is de grootste Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. De NVM bestaat al meer dan 100 jaar en is niet alleen druk met de makelaars en taxateurs die zich hebben aangesloten, maar ook met de ontwikkelingen in woningmarkt.
Zo denkt de NVM bijvoorbeeld mee over krimpgebieden in Nederland, nieuwbouw, leegstaande kantoren en publiceert het regelmatig nieuwsberichten over de woningmarkt, bedrijventerreinen, hypotheek of de nationalehypotheekgarantie (NHG).


Op inschrijving

Als er bovenmatig interesse is in een woning wordt er wel eens gekozen voor Verkoop op Inschrijving. De woning heeft dan niet een vraagprijs, maar een vanafprijs.
Als koper koop je dan op inschrijving en dat vinden kopers vaak niet zo leuk. Maar hoe werkt dat eigenlijk, dat kopen op inschrijving?
We starten met een Open Huis, waarbij alle kijkers de mogelijkheid krijgen om het huis te bekijken en vragen te stellen. Ben je geïnteresseerd, dan kun je middels een inschrijvingsformulier je schriftelijke bieding uitbrengen, dat de vanafprijs bevat of hoger. Ook de voorwaarden kun je hierop aangeven.
Na de sluiting van de inschrijvingsprocedure worden alle ontvangen biedingen met verkopende partij besproken. We maken dan samen een een keuze. De bieding die wordt geaccepteerd krijgt dan als eerste bericht. Er vindt dus geen onderhandeling plaats, maar de verkoper gunt de beste bieder zijn woning. Daarom wordt het ook wel Verkoop op Inschrijving bij Gunning genoemd.
De verkoper kan trouwens altijd alsnog afzien van Verkoop op Inschrijving. Bijvoorbeeld als alle ingebrachte biedingen niet naar tevredenheid zijn.
We begeleiden dit proces niet alleen voor de verkoper, maar ook als aankoopmakelaar voor de koper. Als kopende partij een strategie bepalen in zo’n situatie is best lastig, maar we kunnen jou wel helpen met het afwegen van alle mogelijkheden en keuzes bij het opstellen van de prijs, de voorwaarden en wat jouw situatie toelaat.


Plattegrond

Verkopen we jouw woning, dan zorgen we ervoor dat de kijkers op Funda al de plattegrond van je woning kunnen bekijken. Gecombineerd met foto’s, een omschrijving en een filmpje is dat een ijzersterke manier om je woning, pand of perceel in de picture te zetten. De potentiëlekoper kan zich een goed beeld vormen en kan zich er al een voorstelling van maken of de woning echt geschikt is voor hem en zijn woonwensen. Op die manier heb je de echt geïnteresseerde kijker die heel doelgericht je woning komt bekijken. Ideaal voor ons om het gesprek aan te gaan met de kijker, nog wat meer te weten te komen en de interesse te pijlen


Quality

Bij ons gewoon kwaliteit genoemd. Dat kun je van ons verwachten. Kwaliteit in advies, meedenken, verkoop, verkoopsnelheid, aktepassering tot en met het afscheid van elkaar nemen. Want dat moment komt altijd sneller dan je dacht omdat je huis goed verkocht is en je nieuwe huis snel is aangekocht. Onze taken zijn dan volbracht; na een intensieve periode van veel contact weten we altijd precies op tijd afscheid te nemen….vlak voor de verhuizing.


Rivierenbuurt

Een centraal gelegen wijk in de stad die vlak voor en vlak na de oorlog is gebouwd en de afgelopen jaren flink is vernieuwd. Het heeft veel leuke gezellige en echt stadse woningen, afgewisseld met appartementencompexen en 3-laags flats. Door al die verschillende woningen is de het demografisch heel gemêleerd met studenten, starters, jonge gezinnen en ouderen. Elke stad in Nederland die er toe doet heeft trouwens een Rivierenbuurt. Zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen, Utrecht en natuurlijk ook Groningen. Heel veel straatnamen in deze buurt verwijzen naar rivieren, zoals de vechtstraat, ijsselstraat, rijnstraat en Merwedestraat. Eén van de nieuwste flatgebouwen en tevens het centrale winkelcentrum van deze wijk is de Riverenstede.


Splitsingsakte

Koop je een appartement? Dan krijg je te maken met een splitsingsakte. Niets om je druk over te maken natuurlijk. Wij verkopen heel wat appartementen en hebben dus een ervaren oog voor dit soort aktes. Bovendien is met name in de notaris in Groningen daar ook heel bedreven in.
Een splitsingsakte vertelt welk deel van het appartementencomplex van jou is, wat van de ander en wat gezamenlijk bezit is. Er hoort ook een Splitsingsreglement in. Het belangrijkste wat daarin staat is hoe de Vereniging van Eigenaren (VVE) is georganiseerd en hoe vaak die vergadert en wat jij daar als bewoner voor een stem in hebt. Door deze reglementen heb je niet meer te maken met slapende VVE’s en krijg je geen discussie over welke ruimte van wie is en wat voor gemeenschappelijk gebruik is. We zo fijn, kun je rustig wonen.


Tell a Friend actie

Je beste vrienden gun je toch ook een solide, vindingrijke en verstandige makelaar? Grote kans dat je als onze klant al over ons verteld hebt? Wij willen graag laten zien hoezeer we een compliment waarderen. Daarom: breng jij ons een nieuwe klant wiens huis we ook verkopen? Dan belonen we jou! In harde euro's. Alvast genoeg voor die designlamp. Of voor een vrolijk etentje met z'n vieren, om het te vieren. Of voor de tuin of die aanbetaling voor de winterschilder. Want verhuizen kost nu eenmaal geld, dus dat extraatje is vast welkom.


Ulgersmaborg

Een echte gezinswijk met gezinswoningen en speelweides in het noordoosten van de stad. Het ligt tussen het gebied Kardinge en de Oosterparkwijk.En we hebben er al heel wat woningen gekocht en aangekocht. Alle straten in deze wijk zijn vernoemd naar planten of kruiden, zoals de Korianderweg, Gentiaanstraat, Lavendelweg, Wolfsklauwstraat etc.


Verkoopmakelaar

Onze kwaliteit als verkoopmakelaar is al jaren bewezen, want wij verkopen bijna elke dag een woning in Groningen. Onze klanten geven ons gemiddeld een 8,8 en ondanks de nog moeizame huizenmarkt in 2015 hadden we gemiddeld maar 48 dagen nodig om een woning te verkopen.
In 2012 wonnen we een prijs als Woningmakelaar van het Jaar. En al is dat inmiddels al weer jaren geleden, we zijn daar nog steeds trots op en we toetsen al onze werkzaamheden nu nog steeds aan de kwaliteit die toen beloond is. Wij zorgen er voor dat jij aan het eind van de traject met een super goed gevoel verhuist.


Waardebepaling

De woningwaarde wordt door allerlei factoren bepaald. Zo is bijvoorbeeld de plek waar je huis staat heel belangrijk: hoe ziet de woonomgeving er uit, welke voorzieningen zijn er in de buurt, wat bepaalt het bestemmingsplan etc. Ook het formaat en de indeling zijn van belang. En uiteraard wordt er ook gelet op het onderhoud van de woning: is het goed onderhouden of moet er van alles gebeuren?

Het kan van belang zijn de waarde van je woning te laten taxeren om te bepalen of verkopen verstandig is of omdat je de overwaarde in kaart wil brengen. We komen ook regelmatig voor taxatie in beeld in geval van echtscheiding. Onze makelaars zijn goed in waarde bepalen, dus dat loont. Je weet met onze taxateurs dus heel snel het antwoord op de vraag: hoeveel is mijn woning nu waard?


X-factor

Iedereen is op zoek naar een huis met de X-factor. Maar wat bepaalt die X-factor nu? Daar kunnen we jou bij helpen. Want niet iedereen is op zoek naar de gezinswoning in de kindrijke buurt en ook niet iedereen is op zoek naar een vrijstaande boerderette net buiten Groningen. Elke woning heeft zo zijn doelgroep. En op basis van onze jarenlange ervaring en marktkennis weten wij welke eigenschappen van een woning welke doelgroep aanspreken. Heeft je huis nog niet helemaal de X-factor voor de specifieke doelgroep, dan adviseren en helpen we jou die X-factor meer aan te brengen. Daar zijn we voor.


Zwamonderzoek

Het kan heel verstandig zijn een woning eerst bouwkundig te laten inspecteren. Vaak wordt dit bij de voorwaarden meegenomen door de kopende partij.
Een onderdeel van deze inspectie is het vochtonderzoek. O.a. onder de woning, kruipruimte of kelder, en in het houtwerk van de woning wordt het vochtgehalte gemeten. Daarmee wordt onderzocht of de woning is aangetast door schimmels, insecten of zouten. Is dat zo, dan moet dat natuurlijk worden aangepakt en opgelost. We adviseren je niet alleen bij een aankoop of je de woning bouwkundig moeten laten inspecteren, maar ook wat je moet doen als je als verkopende partij te maken krijgt met deze hindernissen in het verkoopproces. We verkopen bijna elke dag een huis en vinden wonen net zo belangrijk als jij. Je kunt vertrouwen op ons advies.


Makelaar in Groningen | Schouten + Van der Giezen
Contactgegevens

Je kunt ook contact met ons opnemen via ons contactformulier.

Westerhaven 9
9718 AV, Groningen

Postbus 361
9700 AJ, Groningen

050-318 03 09
06-4305969906-43059699
info@svdg.nl