Logo Schouten + van der Giezen Makelaars
Verhoog de waarde van je huis

Tip 1: Gevel

De eerste indruk is een daalder waard. Zorg dat de gevel van jouw huis er goed uitziet. Het is als het ware je visitekaartje. Het opknappen van de gevel (denk aan impregneren en het voeg- en metselwerk) is één van de goedkoopste effectieve manieren om de woningwaarde te verhogen.

Tip 2: Onderhoud je woning

Pleeg regelmatig onderhoud. Je verdient het terug. Een koper heeft vaak meer geld over voor een huis waar hij zo in kan. Typische onderhoudsklussen zijn:

–    Kozijnen schoonmaken of vervangen
–    Schilderwerk bijhouden
–    Boeiboorden schoonmaken of vervangen
–    Dakpannen en dakgoten controleren
–    Plat dak schoonvegen en waterafvoer inspecteren
–    Regenpijp en afvoer schoonmaken
–    Loodaansluitingen nalopen
–    Schoorsteen regelmatig (laten) vegen
–    CV ketel onderhouden
–    Kitwerk op tijd vervangen

Tip 3: Renoveer de keuken / badkamer

Een keuken en badkamer is natuurlijk heel smaakgevoelig. Mede daarom stijgt de waarde van het huis niet evenredig met de investering. Het is dus niet zo dat een nieuwe badkamer van € 10.000 ook zorgt voor een waardestijging van € 10.000. Is de badkamer of keuken aan renovatie toe? Dan kan de woningwaarde wel flink stijgen. Kopers kunnen tegenwoordig moeilijker verbouwingen mee financieren en zullen de renovatie van de keuken en badkamer zelf moeten betalen. Dat kan lang niet iedereen. Voor een huis met een neutrale nieuwe badkamer of keuken is men bereid meer te betalen. En dat hogere bedrag nemen ze gewoon in de hypotheek mee.

Tip 4: Verduurzamen

Een duurzaam huis wordt steeds belangrijker. Het energielabel is steeds belangrijker bij het kopen van een huis (bron: NVM).

Verduurzaming draagt bij aan het verhogen van de waarde van je huis. Vooral met een goede isolatie (vloer, muur en dak) bespaar je flink op je stookkosten. Ook met dubbel glas gaat je energierekening omlaag. Zonnepanelen worden ook steeds mooier en beter. De terugverdientijd ligt gemiddeld op ongeveer 7 jaar. Op sites zoals www.groningenwoontslim.nl kun je zien wat jouw mogelijkheden zijn.

Het duurzamer maken van je huis is nu voordelig voor jou, voor de eventuele toekomstige bewoners van jouw huis en voor het milieu.

Belangrijk nieuws
Voer je minimaal 2 energiebesparende (isolerende) maatregelen uit voor je huis? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar en bewoner aan. Dit doe je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De subsidie bedraagt maximaal € 15.000.

Tip 5: Maak extra meters

Eigenlijk de meest voor de hand liggende tip. Ga voor extra vierkante meters. De oppervlakte van een huis heeft immers veel invloed op de waarde. Uitbreiding kan op de volgende manieren:

–    Schuur of garage
–    Uitbouw (let wel op de balans in de verhouding tuin en woonhuis)
–    Serre plaatsen
–    Dakkapel
–    Opbouwen van het huis

Tip 6: De zolder

Een bewoonbare zolder is meer waard dan een kale open plek. Zorg ervoor dat de zolder er strak uitziet, zet wandjes en stucwerk op de muren. Ook voldoende lichtinval (dakraam of dakkapel) is van belang. Creëer ook genoeg bergruimte, zodat spullen uit het zicht zijn. Je maakt je woning aantrekkelijker voor kopers en dat heeft een positieve invloed op de woningwaarde.

Tip 7: Woonkamer en buiten herinrichtingen

Zorg dat je woonkamer een frisse uitstraling heeft. Dit is meestal de belangrijkste ruimte van een huis. Een welkomstgevoel is dan ook een pré. Haal overbodige spullen weg, dat geeft rust. Een sfeervolle haard kan ook zeker bijdragen.

Een mooie tuin of balkon kan er voor zorgen dat een koper verliefd wordt op jouw huis. Details zijn niet zo van belang, hij/zij moet zichzelf in jouw tuin of terras zien zitten. Sfeer is daarbij het toverwoord.

Conclusie
Slechts 15% is op zoek naar een huis waar nog aan geklust moet worden. Ongeveer tweederde van de kopers wil een woning die af is. En is daar bereid meer voor te betalen. Het opknappen en onderhouden van een woning heeft niet alleen voordelen bij verkoop. Je plukt zelf ook de vruchten van je opgeknapte huis. Door te investeren verhoog je de waarde van je huis!

Ben je klaar om je huis te verkopen? Schouten + Van der Giezen Makelaars staat voor je klaar. Lees hier hoe wij jou kunnen helpen bij de verkoop van je huis.

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van uw huis!

Bereken